Uit de gemeenteraad…
23 september 2024
Hoogendijk:
Robin Hoogendijk van Gemeentebelangen vindt dat de gemeente Putten tussen 2010 en 2022 te veel geld heeft opgepot en daarmee zijn volgens Hoogendijk veel belangrijke zaken doorgeschoven. Dat geeft hij aan tijdens de begrotingsraad die vandaag wordt gehouden.
“Wij houden woord en pakken door met de uitvoering van de plannen zoals we dat in ons coalitieakkoord en collegeprogramma hebben vastgelegd”
Hoogendijk vervolgt: “Ons woningbouwprogramma heeft lange tijd stilgestaan. Tussen 2010 en 2022 is er niet gewerkt aan de grondlegging voor een nieuwe toekomstige woonwijk. Over de woonwijken Husselerveld, Bijsteren en Rimpeler werd al voor 2010 besloten. Dit college zit er nu 2 jaar en er kan al gebouwd worden in Halvinkhuizen. Ook al maken we vorderingen, Gemeentebelangen maakt zich wel zorgen over de verdere woonontwikkeling in Halvinkhuizen. Er is nog weinig tijd om een bestemmingsplan door de raad vast te laten stellen. Het voorbereidingsbesluit loopt begin maart af. Alle zeilen moeten worden bijgezet om door te kunnen. Niet langer blijven onderhandelen, de gemeenteraad als de wiedeweerga in positie brengen om een besluit te nemen en direct inzetten op het onteigenen van de gronden.”
Hoogendijk geeft echter aan teleurgesteld te zijn in de projectontwikkelaar van De Bosrande. “We zijn ruim 2 jaar verder en het blijft bij praten. Ligt er nu wel of niet een concreet plan om nieuwe betaalbare woningen te gaan bouwen. We weten dat de verantwoordelijk wethouder zijn uiterste best doet maar intussen verliezen we kostbare tijd. We zitten te springen om woningen. Indien ook vanavond hierover geen duidelijkheid komt dan stel ik voor dat we stoppen met verder tijd en energie steken in De Bosrande. Hiervoor heb ik een motie klaarliggen dat het college vraagt om naast Halvinkhuizen en de Ambachtstraat een nieuwe derde locatie te zoeken, zodat we voor 2030 wel aan de Woondeal 1.0 kunnen voldoen. Het indienen van de motie overweeg ik na reactie van de wethouder.”
Ook haalt Hoogendijk nog de leegstand van bedrijfspanden aan. “Het college is niet in de positie om met de eigenaren van leegstaande bedrijfspanden bindende afspraken te maken en zo de leegstand op te pakken. Onbegrijpelijk, deze leegstand, terwijl de vraag naar bedrijfspanden in Putten hoog is. Tegelijkertijd, is in ons centrum ook de leegstand van winkelpanden zichtbaar. Hebben we dadelijk het centrum opgeknapt voor leegstaande winkelpanden?”
Hoogendijk wil de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart naar beneden brengen. “Het hebben van een gehandicaptenparkeerkaart, handig lekker dichtbij parkeren en altijd is er wel een parkeerplek te vinden als je zo’n kaart hebt. Maar houders van zo’n kaart moeten flink de portemonnee trekken. Het viel ons op dat de kosten voor zo’n kaart in Putten de hoogste is binnen deze regio”, aldus Hoogendijk. “Putten maakt binnen de regio het verschil op veel vlakken, maar met deze kaart is het wel de duurste gemeente. Daar willen we iets aan doen.”
Voorts geeft Hoogendijk aan wel de slagkracht van dit college met vier wethouders en een flinke investering in de ambtelijke ondersteuning de komende jaren te willen terugzien in het opstellen en uitvoeren van beleid. “Niet in het bedenken van allerlei plannetjes, visies en ambities. Het coalitieakkoord en collegeprogramma is de stip op de horizon voor het college en het ambtelijk apparaat, hou je hieraan. Moet het anders, prima, maar wel eerst dan terug naar de raad om hiervoor toestemming te krijgen.”
“De afgelopen 2 jaar zat het college niet stil. Het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs, de verruiming van de openingstijden, het centrumplan in uitvoering, doorgeschoven renovaties rotondes en wegaanpassingen werden nu wel opgepakt. En na jaren van doorschuiven ligt er nu een voorstel om als raad een besluit te nemen over het verder laten uitzoeken of een ontsluitingsweg in Putten voor oplossingen gaat zorgen.”
Burgerparticipatie
Hoogendijk vindt burgerparticipatie ontzettend belangrijk. “Participatie kost ook tijd maar hierdoor krijgt de raad een volledig inzicht, ook in de financiën, om een overwogen besluit te kunnen nemen. Burgerparticipatie moet ook voor rust zorgen. Helaas zijn er dan altijd weer personen die van alles roepen en met halve waarheden komen waardoor onrust ontstaat. Ik roep raadsleden op om dat niet te doen. Het benadrukken van tegenstellingen en meningsverschillen, het uitspelen van mensen en het op de spits drijven van zaken. Daaraan gaat onze samenleving ten onder. Putten is een inclusieve samenleving, iedereen kan en mag meedoen. Er is gelijkwaardigheid en iedereen mag een eigen mening hebben en meepraten. Dat betekent niet dat je altijd kunt meebeslissen”, aldus Hoogendijk. “Niet eens zijn met een besluit mag, maar dan oproepen tot verzet. Dat past niet. En toch zie ik dit steeds vaker in Nederland gebeuren, ook hier in Putten, ook in deze gemeenteraad. Laten we daar met elkaar waakzaam voor zijn en hierin ook als raadsleden de verantwoording nemen. Laten we als Putten ook hierin het verschil blijven maken, blijf scherp!”